SUPERPRZEPIS

Odwrócone ciasto bananowe z orzechami w karmelu

  • 1
  • wjosna
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Odwrócone ciasto bananowe z orzechami w karmelu Więcej zdjęć (4)

Ciasto bananowe delikatne, maślane ze słodkim karmelowo - orzechowym wierzchem. Rozpustnie można podać dodatkowo z bitą śmietaną

Składniki:

Odwrócone ciasto bananowe z orzechami w karmelu

 

 

  • Ciasto
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łużeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 110 gram masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 2-3 zgniecione banany ( około 1 szklanki puree z bananów)
  • 3 łyżki śmietany gęstej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto bananowe z orzechami w karmelu
Wyłożyć papierem do pieczenia okrągłą formę z wyjmowaną obręczą ( ok 22 cm średnicy). Wszystkie ( za wyjątkiem orzechów) składniki na wierzch umieścić w garnku i zagotować. Gotować ok 1 minuty, mieszanka ma bulgotać. Wyłączyć ogień, dodać orzechy, wylać wszystko na spód formy i równomiernie rozłożyć orzechy. Nagrzać piekarnik do 180stopni. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej ubić mikserem masło i cukier na jasną masę ( ok 5 minut). Wbijać po 1 jajku mieszając dokładnie. Dodać banany, śmietanę i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Na końcu dodać suche składniki i wymieszać wszystko. Wlać ciasto na karmel z orzechami, Piec ok 40-45 minut. Przestudzić ciasto ok 15 minut, odpiąć obręcz i wyłożyć ciasto na talerz, karmelową stroną do góry.
Odwrócone ciasto bananowe z orzechami w karmelu
Zagotować w garnku cukier, śmietanę, masło i miód na karmel
Odwrócone ciasto bananowe z orzechami w karmelu
Do karmelu dodać orzechy i wyłożyć do tortownicy
Odwrócone ciasto bananowe z orzechami w karmelu
Na karmelowo-orzechowu spód wylać ciasto