Sposób przygotowania:
Ciasto bananowo-migdałowe z morelami
Rozgrzać piekarnik do temp.180 st.C. Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól, gałkę muszkatołową.Migdały drobno posiekać, morele pokroić w kostkę. Obrać banany ,pokroić w plastry , a następnie zgnieść widelcem , dodać aromat waniliowy. Miękkie masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodając pod koniec roztrzepane jajko. Do utartej masy dodać mąkę, zgniecione banany i migdały. Starannie wymieszać drewnianą łyżka i dodać pokrojone morele. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia /lub dokładnie wysmarować tłuszczem/ i wypełnić przygotowanym ciastem,Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i przestudzić.