cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Ciasto bananowo-migdałowe z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto doskonałe na podwieczorek przy kawie lub herbacie, a także na śniadanie ze szklanką mleka lub jogurtem...

Ciasto bananowo-migdałowe z morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto bananowo-migdałowe z morelami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowo-migdałowe z morelami
Rozgrzać piekarnik do temp.180 st.C. Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól, gałkę muszkatołową.Migdały drobno posiekać, morele pokroić w kostkę. Obrać banany ,pokroić w plastry , a następnie zgnieść widelcem , dodać aromat waniliowy. Miękkie masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodając pod koniec roztrzepane jajko. Do utartej masy dodać mąkę, zgniecione banany i migdały. Starannie wymieszać drewnianą łyżka i dodać pokrojone morele. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia /lub dokładnie wysmarować tłuszczem/ i wypełnić przygotowanym ciastem,Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i przestudzić.
Ciasto bananowo-migdałowe z morelami
Masło utrzeć z cukrem i jajkiem morele i migdały pokroić.
Ciasto bananowo-migdałowe z morelami
Obrane i pokrojone banany rozgnieść widelcem i wraz z mąką dodać do masy maślanej.
Ciasto bananowo-migdałowe z morelami
Ciasto przełożyć do foremki keksowej i piec 45 minut.
Ciasto bananowo-migdałowe z morelami
Upieczone ciasto kroić po dokładnym schłodzeniu.