loogaro

loogaro

Kucharz
[Przepisów: 10]

Ciasto bezowe z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre ciasto - palce lizać

Ciasto bezowe z migdałami

Składniki:

Ciasto bezowe z migdałami

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 30 dkg margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego

 

  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 30 dkg masła
  • 1 opakowanie płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciasto bezowe z migdałami
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę i proszek połączyć razem, dodaj margaryną i żółtka. Zagnieść ciasto, podziel na 2 równe części. Każdą wyłóż na blachę. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Posmaruj nią każde ciasto. Piec 20-30 minut w temperaturze 180 oC.Masa: 30 dkg masła utrzyj z ugotowanym wcześniej mlekiem skondensowanym.Przełóż ciasto i wierzch ciasta też lekko posmaruj. Posyp placek płatkami wcześniej uprażonymi na złoto, na suchej patelni.Ciasto jest naprawdę bardzo dobre, jednak przyznam się, że jeszcze go nie piekłam. Jednak jest pierwsze na mojej liście.

Tagi:

jajko jajka