alicja

alicja

Kucharz
[Przepisów: 6]

Ciasto biedronka z margaryny Kasia

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepis pochodzi z książeczki z przepisami margaryny Kasi. jednak zdjęcie przedstawia ciasto robione przeze mnie.

Ciasto biedronka z margaryny  Kasia

Składniki:

Ciasto biedronka z margaryny Kasia

 

  • ciasto jasne

 

 

  • ciasto ciemne

 

  • soda oczyszczona rozpuszczona w łyżce wody 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżeczki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • śmietana gęsta - 1 szk
  • jajka - 3 szt

 

  • krem

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biedronka z margaryny Kasia
Ciasto jasne: zagnieć ciasto i włóż na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto ciemne: żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietanę, kakao i rozpuszczoną sodę. Ubij białka i delikatnie wymieszaj z resztą ciasta. Ciasto jasne wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, delikatnie wymieszaj z ciastem ciemnym. Piecz ok. godziny w temp. 180 stopni. Krem: trochę więcej niż połowę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotuj. Mąki rozmieszaj w reszcie mleka. Dodaj do gotującego się mleka i na małym ogniu zagotuj, aż zgęstnieje. Ostudź. Utrzyj margarynę i po łyżce dodawaj budyń, aż powstanie puszysta masa. Możesz dodać owoce sezonowe, delikatnie wymieszaj lub zmiksuj. Galaretkę truskawkową rozpuść w szklance wody i ostudź. Na ciasto wyłóż masę, owoce i biszkopty i zalej tężejącą galaretkę. Odstaw do zastygnięcia.