gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Ciasto biszkoptowe 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam łatwe w przygotowaniu ciasto

Ciasto biszkoptowe 4

Składniki:

Ciasto biszkoptowe 4

 

  • Na ciemny biszkopt;
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Na biały biszkopt;
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • kisiel morelowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na krem;
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 l mleka
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1 galaretka morelowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe 4
Osobno przygotuj ciemny biszkopt i jasny. 4 jajka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem 2 łyżkami wrzątku, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszaj i połącz z ubitymi białkami. Biszkopt piecz około 40 min. W tym czasie przygotuj ciasto na biszkopt biały. Całe jajka ubij na sztywno z cukrem aż masa stanie się biała, wsyp mąkę proszek i kisiel. Ciasto również piecz ok. 40 min. po upieczeniu i wystudzeniu przekrój ostrym nożem na dwa płaty. Przygotuj krem : cześć mleka zagotuj a reszcie rozmieszaj budynie, na gotujące się mleko wlej rozkłócony budyń i energicznie mieszając doprowadź do wrzenia. Ostudź masę i dokładnie utrzyj z margaryną. Ciasta przełóż kremem, tak aby w środku było ciemne ciasto, na wierzchu, również posmaruj krem i zalej tężejącą galaretką