KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasto biszkoptowe nr 1.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne biszkoptowe ciasto z masą krówkową, herbatnikami , powidłami śliwkowymi...

Ciasto biszkoptowe nr 1.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe nr 1.

 

  • Jajka 8 szt
  • Cukier drobny 1 szkl i 1/4 szkl
  • Mąka pszenna 1 szkl
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Masa krówkowa 1 puszka 400 g
  • Ciastka petit
  • beurre 1 opakowanie
  • Galaretka czerwona 1 opakowanie
  • Powidła śliwkowe 1 słoik
  • Tłuszcz do smarowania formy
  • Bułka tarta do posypania formy.

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe nr 1.
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić nasztywno.Dodać 1 szklankę cukru i żółtka.Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.Ciasto wlać na natłuszczoną i posypaną bułkątartą formę. Piec w temp. 160 - 180 stopni, 30 -40 minut. Upieczony biszkopt zostawić doostygnięcia. Ostygnięty biszkopt przekroić nanierówne kawałki: ( jedna część wyższa, druganiższa). Galaretka: przygotować według opisu na opakowaniu. Wykończenie: Biszkopt niski posmarować powidłamiśliwkowymi. Następnie ułożyć ciastka petitbeurre. Ułożone ciastka posmarować masąkrówkową. Ułożyć następną warstwęciastek petit beurre. Ciastka posmarowaćpowidłami, przykryć wyższą warstwąbiszkopta. Biszkopt zalać tężejącągalaretką. Pozostawić do całego stężeniagalaretki w chłodnym miejscu.