Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto biszkoptowe z jabłkami prażonymi.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Galaretkę brzoskwiniową można zastąpić galaretką o innym smaku.

Ciasto biszkoptowe z jabłkami prażonymi.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z jabłkami prażonymi.

 

  • blat biszkoptowy 1 szt
  • biszkopty 1 opakowanie
  • jabłka 2 kg
  • cukier 1/2 szkl
  • cynamon 2 łyżeczki
  • galaretka brzoskwiniowa 2 szt
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z jabłkami prażonymi.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, podlać 1 szklanką wody i gotować pod przykryciem kilka minut. Gdy jabłka się rozgotują zdjąć z ognia, wsypać cukier, cukier waniliowy, cynamon, , galaretki i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć pergaminem, włożyć gotowy blat biszkoptowy, wylać przestudzoną marmoladę z jabłek. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.