Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Z tych składników można upiec jeden biszkopt i przekroić go na dwa placki.

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym

 

  • 7 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 banany
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szkl śmietanki kremówki
  • 1 szkl wiśni kandyzowanych
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 2 łyżeczki kakao z cukrem

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Z ciasta upiec 2 biszkopty. Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki i zmiksować. Żelatynę wymieszać w małej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzewać do rozpuszczenia, wlać do masy bananowej i wymieszać. Śmietanę z cukrem pudrem ubić, połączyć z bananami, dodać wiśnie kandyzowane, aromat i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na zimny biszkopt, przykryć drugim. Polać rozpuszczoną czekoladą i posypać słodkim kakao.