Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ciasto biszkoptowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wierzch ciasta można polać polewą kakaową.

Ciasto biszkoptowe z makiem

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z makiem

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z makiem
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku stale ubijając, dodać cukier, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia a na końcu wlać oliwę. Wylać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem, piec w piekarniku przez 30 minut. Mak sparzyć i zemleć w maszynce do mięsa trzy razy. Jajka utrzeć z cukrem w makutrze dodać mak, mąkę i olejek zapachowy. W rondlu zagotować margarynę i dodawać stopniowo masę makową. Chwilę gotować ciągle mieszając. Ciepłą masą przełożyć biszkopt.