Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne, lekkie ciasto, w sam raz do kawy. Smaczne ciasto dla prawdziwych łasuchów. Warto je przygotować.

Ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżki octu
  • Masa:
  • ½ litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1 kostka masła
  • Dodatkowo:
  • 4 brzoskwinie (lub 1 puszka brzoskwiń w syropie)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, żółtka oraz pozostałe składniki. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 22x28 cm. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. W ½ szklanki mleka wymieszać budynie oraz cukry. Pozostałe mleko zagotować. Wlać mieszaninę i ugotować budyń. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z zimnym budyniem. Połowę masy wyłożyć biszkopt. Brzoskwinie obierać ze skórki, usunąć pestkę (owoce z puszki odsączyć z syropu). Owoce zmiksować blenderem. Mus przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki i wymieszać. Przestudzić. Gęsty mus brzoskwiniowy wyłożyć na ciasto, wyrównać. Na musie ułożyć biszkopty. Rozsmarować pozostałą masę budyniową. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, żółtka oraz pozostałe składniki. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 22x28 cm. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym
W ½ szklanki mleka wymieszać budynie oraz cukry. Pozostałe mleko zagotować. Wlać mieszaninę i ugotować budyń. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z zimnym budyniem. Połowę masy wyłożyć biszkopt.
Ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym
Brzoskwinie obierać ze skórki, usunąć pestkę (owoce z puszki odsączyć z syropu). Owoce zmiksować blenderem. Mus przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki i wymieszać. Przestudzić.
Ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym
Gęsty mus brzoskwiniowy wyłożyć na ciasto, wyrównać. Na musie ułożyć biszkopty. Rozsmarować pozostałą masę budyniową. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.