gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Tort śmietanowy z musem brzoskwiniowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tort o smaku śmietanowym z dodatkami kryształków przygotowanych z galaretki - w środku tortu znajduje się mus brzoskwiniowy - pycha.

Tort śmietanowy z musem brzoskwiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietanowy z musem brzoskwiniowym

 

  • Biszkopt jasny (składniki na jeden biszkopt)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku

 

  • Masa śmietanowa
  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • pokrojona na kwadraty galaretka

 

  • Mus brzoskwiniowy
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

 

  • Dekoracja
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • barwnik żółty
  • dodatki

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowy z musem brzoskwiniowym
Biszkopt - Ubijamy pianę z białek dodajemy żółtka i cukier ucieramy, następnie dodajemy olej. Na koniec delikatnie wmieszać proszek z mąką. Wylewamy ciasto do blaszki ( tortownice ) o średnicy 28 cm i pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Pieczemy razem ( lub osobno ) 4 blaty ciasta biszkoptowego

Masa śmietanowa - rozpuszczamy żelatynę w podgrzanym mleku studzimy. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, dodajemy ostudzone mleko - mieszamy na koniec dodajemy pokrojone galaretki.

Mus - miksujemy brzoskwinie, podgrzewamy wsypujemy galaretkę.

Przełożenie tortu - Biszkopt - 1/2 masy śmietanowej - biszkopt - tężejący mus - biszkopt - 1/2 masy śmietanowej - biszkopt Odkładamy do zastygnięcia.

Gotowy tort dekorujemy ubitą kremówką z dodatkiem żelatyny, używając pod koniec do kremówki barwnika.
Tort śmietanowy z musem brzoskwiniowym
Do podgrzanego musu z brzoskwiń wsypujemy galaretkę
Tort śmietanowy z musem brzoskwiniowym
Rozsmarowujemy jedną cześć masy śmietanowej
Tort śmietanowy z musem brzoskwiniowym
Tort przed dekoracją odkładamy do zastygniecia
Tort śmietanowy z musem brzoskwiniowym
Ubijamy kremówkę z żelatyną dekorujemy tort