Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada biszkoptowa z musem z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zamiast surowych jabłek można użyć gotowego musu ze słoiczka.

Rolada biszkoptowa z musem z jabłek

Składniki:

Rolada biszkoptowa z musem z jabłek

 

  • 3 szt jajka,
  • 3 łyżki cukier,
  • 3 łyżki mąka,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 1/2 kg jabłka,
  • 1 szt galaretka brzoskwiniowa,
  • 1/2 szt galaretka wiśniowa,
  • do smaku sól,
  • masło do smarowania,
  • bułka tarta do posypania

 

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z musem z jabłek
Do miski wlać białka z jajek, dodać szczyptę soli i wsypując stopniowo cukier i cukier waniliowy ubijać na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wcześniej przygotowanej brytfanny. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut. Wiśniową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, wylać na talerz, pozostawić do stężenia, następnie pokroić w paski. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i rozgotować. Do gorących jabłek wsypać galaretkę brzoskwiniową, dokładnie wymieszać. Upieczony biszkopt położyć na ściereczkę, wyłożyć mus z jabłek, wyrównać. Z jednej strony ułożyć galaretkę wiśniową pokrojoną w paski. Następnie zwinąć w rulon. Roladę włożyć do lodówki do ostudzenia.