Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto biszkoptowe z powidłami i masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto biszkoptowe z masą i powidłami śliwkowymi jest pyszne.

Ciasto biszkoptowe z powidłami i masą

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z powidłami i masą

 

  • 2 blaty ciasta biszkoptowego
  • 250 ml powideł śliwkowych
  • 15 dag margaryny
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1/2 l mleka
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 szkl ryżu preparowanego
  • 3 łyżki cukier pudru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z powidłami i masą
Do rondla wlać 1,5 szkl mleka, zagotować. W pozostałym zimnym mleku wymieszać budyń i mąkę krupczatkę, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo przestudzony budyń. 1 blat biszkoptowy posmarować powidłami śliwkowymi, na powidła wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, posypać ryżem preparowanym.( Ciasto można zrobić z gotowych blatów biszkoptowych lub samemu upiec. Przepis na str https://gotujmy.pl/ciasto-biszkoptowe-o-smaku-cytrynowym,przepisy,138270.html) Ten biszkopt przekroić na 2 blaty.