agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Biszkopt z truskawkami smakuje wspaniale

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

 

  • jajka 8 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • bita śmietana w sprayu 2 opak
  • truskawki 40 dkg
  • mąka 1,5 szklanki
  • cukier puder 1,5 szklanki

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Sparzyć jaja kurze wrzątkiem, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę z białek. Następnie przesiać mąkę i dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 30-40 minut w temperaturze około 180- 190 stopni C. Biszkopt przekroić na połowę, przełożyć go bitą śmietaną w sprayu. Na wierzchu ciasta poukładać umyte i przekrojone na połowę truskawki, całość można zalać galaretką truskawkową i zostawić do zastygnięcia.