Sposób przygotowania:
Torcik śmietanowo-adwocatowy z brzoskwiniami
Biszkopt: Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i pojedynczo żółtka. Całość miksujemy na średnich obrotach. Na końcu dodajemy mąki i delikatnie mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą lub silikonową). Masę wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 18 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160*C przez 25 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Jeden umieszczamy w tortownicy. Krem: Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę i dzielimy na dwie porcje. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę hartujemy z 2 łyżkami alkoholu, następnie łączymy z resztą adwokata. Delikatnie przelewamy do śmietanki i mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń .Jedną cześć przelewamy do tortownicy, przykrywamy połową brzoskwiń. Następnie resztą masy śmietanowo - adwokatowej i resztą brzoskwiń. Drugi blat biszkopta kruszymy. Mieszamy z płatkami migdałowymi. Przykrywamy wierzch torcika. Dekorujemy kolorowymi drażami. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
marietta
VioletoweKucharzenie
Dziękuję:-)