VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Torcik śmietanowo-adwocatowy z brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Delikatny i kremowy torcik z dodatkiem adwocata i słodkich brzoskwiń. W smaku rewelacyjny. Sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach i świętach, jednakże dodatek alkoholu sprawia, że jest tylko dla dorosłych.

Torcik śmietanowo-adwocatowy z brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik śmietanowo-adwocatowy z brzoskwiniami

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 400 g brzoskwiń z puszki ( w syropie)
  • 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 ml adwocata
  • 50 g płatków migdałowych
  • Dekoracja:
  • Kolorowe draże

 

Sposób przygotowania:

Torcik śmietanowo-adwocatowy z brzoskwiniami
Biszkopt: Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i pojedynczo żółtka. Całość miksujemy na średnich obrotach. Na końcu dodajemy mąki i delikatnie mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą lub silikonową). Masę wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 18 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160*C przez 25 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Jeden umieszczamy w tortownicy. Krem: Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę i dzielimy na dwie porcje. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę hartujemy z 2 łyżkami alkoholu, następnie łączymy z resztą adwokata. Delikatnie przelewamy do śmietanki i mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń .Jedną cześć przelewamy do tortownicy, przykrywamy połową brzoskwiń. Następnie resztą masy śmietanowo - adwokatowej i resztą brzoskwiń. Drugi blat biszkopta kruszymy. Mieszamy z płatkami migdałowymi. Przykrywamy wierzch torcika. Dekorujemy kolorowymi drażami. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
Torcik śmietanowo-adwocatowy z brzoskwiniami
Torcik śmietanowo-adwocatowy z brzoskwiniami po przekrojeniu