Sposób przygotowania:
Wielkanocna pychotkaETAP 1
CIASTO: CIASTO KRUCHE: Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Siekamy je nożem, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto w dłoniach. Gotowe dzielimy na 2 części.
ETAP 2
Każdą część wałkujemy i wykładamy nimi dna dwóch przygotowanych blaszek. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na kruche ciasta wykładamy powidło. Równo je rozsmarowujemy.
ETAP 3
BEZA: Białka przekładamy do miski. Dodajemy do nich sól i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier puder. Na koniec całość łączymy z mąką ziemniaczaną. Gotową bezę dzielimy na połowę. Wykładamy je na powidło. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Tak przygotowane ciasta kolejno pieczemy po około 35 minut w 180°C. Gotowe blaty studzimy.
ETAP 4
MASA: Z mleka, cukru, żółtek mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany studzimy. Następnie ucieramy masło. Ciągle ucierając dodajemy do niego zimny budyń. Do masy można dodać alkohol.
ETAP 5
PRZEŁOŻENIE:
Ciasto kruche z bezą-połowa masy-połowa hermatników- kajmak- druga połowa herbatników- druga połowa masy- drugie ciasto kruche z bezą.
biedroneczki
robaczek
mocsłodkości
Czekoladka 2