jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wielkanocna pychotka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pychotka jak sama nazwa wskazuje jest PYSZNA. W Wielkanocnym wydaniu polecam wykonać ją z płatkami migdałowymi. Kajmakowy środek dodatkowo nada jej wyjątkowego smaku.

Wielkanocna pychotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna pychotka

 

  • Blaszka 25x36 cm
  • Ciasto kruche:
  • 500 gram mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 200 gram masła,
  • 6 żółtek,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • Beza:
  • 6 białek,
  • Szczypta soli,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 150 gram płatków migdałowych
  • Masa budyniowa:
  • 330 gram masła,
  • 0,7 litry mleka,
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Alkohol do smaku
  • Dodatkowo:
  • Herbatniki szkolone (ok 44 sztuki),
  • Masa kajmakowa,

Sposób przygotowania:

Wielkanocna pychotka

ETAP 1

Wielkanocna pychotka
ciasto dzielimy na dwie części

CIASTO: CIASTO KRUCHE: Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Siekamy je nożem, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto w dłoniach. Gotowe dzielimy na 2 części.

ETAP 2

Wielkanocna pychotka
wykładamy powidło na ciasta

Każdą część wałkujemy i wykładamy nimi dna dwóch przygotowanych blaszek. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na kruche ciasta wykładamy powidło. Równo je rozsmarowujemy.

ETAP 3

Wielkanocna pychotka
bezę i płatki wykładamy na powidło

BEZA: Białka przekładamy do miski. Dodajemy do nich sól i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier puder. Na koniec całość łączymy z mąką ziemniaczaną. Gotową bezę dzielimy na połowę. Wykładamy je na powidło. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.

Tak przygotowane ciasta kolejno pieczemy po około 35 minut w 180°C. Gotowe blaty studzimy.

ETAP 4

Wielkanocna pychotka
masło ucieramy z budyniem

MASA: Z mleka, cukru, żółtek mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany studzimy. Następnie ucieramy masło. Ciągle ucierając dodajemy do niego zimny budyń. Do masy można dodać alkohol.

ETAP 5

Wielkanocna pychotka
przekładamy ciasto

PRZEŁOŻENIE:
Ciasto kruche z bezą-połowa masy-połowa hermatników- kajmak- druga połowa herbatników- druga połowa masy- drugie ciasto kruche z bezą.