jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto blok

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto blok doskonały robiony z resztek poświątecznych ciast

Ciasto blok

Składniki:

Ciasto blok

 

  • 1 kostka margaryny palmy
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 szklanki okruchów ciast różnych
  • aromat rumowy- troszkę

Sposób przygotowania:

Ciasto blok
Margarynę, cukier, mleko ogrzewać w naczyniu, aby wszystko się stopiło, ale nie gotowało. Dodać kakao, wymieszać zestawić lekko przestudzone. Dodać aromat, wsypać mleko w proszku i starannie wymieszać, aby nie było grudek. Do dobrze wymieszanej masy wsypać przygotowane wcześniej dość grube okruchy z różnych ciast, wymieszać. Masę włożyć do nasmarowanej cienko masłem podłużnej foremki, wygładzić powierzchnię, pozostawić do zupełnego schłodzenia i stężenia. Twardy blok okrajać nożem od boków formy, wyłożyć na deseczkę. Krajać ostrym nożem- piłką na małe kawałki. Blok przechowywać zawinięty w pergaminowy papier.

Tagi:

ciasto