Sposób przygotowania:
Ciasto borówkowe z posypką
W małej ilości mleka rozpuścić drożdże. Do miski wsypać mąkę, zrobić rowek dodać jajko, rozpuszczone drożdże, żółtka, cukier i resztę mleka. Wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie wyrabiać ciasto ręką, a pod koniec wlać letnią roztopioną margarynę( w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt wolne dodajemy jeszcze mąki).
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na posypkę wkładamy do miski i wyrabiamy dosyć miękką posypkę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysmarowaną blachę.
Na ciasto kładziemy borówki, i posypujemy cukrem, a następnie zasypujemy posypką. Wkładamy do piekarnika na 45 min w 180 st.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Następnie wyrabiać ciasto ręką, a pod koniec wlać letnią roztopioną margarynę( w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt wolne dodajemy jeszcze mąki).
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na posypkę wkładamy do miski i wyrabiamy dosyć miękką posypkę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysmarowaną blachę.
Na ciasto kładziemy borówki, i posypujemy cukrem, a następnie zasypujemy posypką. Wkładamy do piekarnika na 45 min w 180 st.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.