beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Wielosmakowe ciasto z kawową nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wielosmakowe ciasto z kawową nutką . . . i rabarbarem

Wielosmakowe ciasto z kawową nutką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wielosmakowe ciasto z kawową nutką

 

  • Ciasto:

 

 

 

 

 

 

  • Wierzch ciasta:

 

 

Sposób przygotowania:

Wielosmakowe ciasto z kawową nutką
Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodać cukier, margarynę, 1 jajko, 4 żółtka i śmietanę. Wszystko razem zagnieść luźne ciasto. Włożyć do lodówki na ok 30-40 minut. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na ok 2-3 cm kawałki. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałki . Przygotować posypkę na wierzch ciasta. Margarynę połączyć z kawą, dodać cukier, płatki i mąkę (trochę mąki zostawić do posypania ciasta). Wszystkie składniki razem zagnieść. Powinna powstać kruszonkowa posypka. Białka ubić na sztywną pianę. Można dodać cukier waniliowy. Schłodzonym ciastem wylepić dużą blaszkę (tradycyjną). Posypać lekko kawą i odsypaną mąką. Na ciasto wyłożyć przygotowane brzoskwinie i rabarbar. Posypać rodzynkami i orzechami. Na owoce i bakalie wyłożyć ubitą pianę. Rozsmarować i posypać przygotowaną posypką. Ciasto piec ok 50-60 minut. Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Wielosmakowe ciasto z kawową nutką
Etap 1