olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Ciasto briciole e frutta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto z tartej bułki z owocami, bardzo proste i wykwintne.,

Ciasto briciole e frutta

Składniki:

Ciasto briciole e frutta

 

  • 20dag margaryny
  • 4 żółtka
  • 20dag cukru pudru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki tartej bułki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 białka
  • 1 szkl. drobnych owoców (agrest, rabarbar, drylowane wiśnie, czarne jagody itp.)
  • 3dag cukru pudru z nutką wanilii
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Ciasto briciole e frutta
Utrzeć tłuszcz na pianę, dodawać po 1 żółtku i po części cukru. Do gładkiej i pulchnej masy dodać cukier wanilinowy i proszek do pieczenia oraz tartą bułkę na zmianę ze sztywną pianą z białek. Na końcu lekko wymieszać z owocami i masę wlać do tortownicy lub prodiża natłuszczonego i wysypanego tartą bułką. Piec ok. 40 min. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem z wanilią.