gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Ciasto brzoskwiniowe z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu.

Ciasto brzoskwiniowe z galaretką

Składniki:

Ciasto brzoskwiniowe z galaretką

 

  • Na ciasto;
  • 3 jajka
  • 6 łyżek wrzątku
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4szkl. maki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1łyżka oleju
  • Na krem;
  • 500g śmietany kremówki
  • 4 opakowania śmietan fixu
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 puszka brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

Ciasto brzoskwiniowe z galaretką
Białka oddziel od żółtek, ubij z połową cukru. 3 żółtka ubijać mikserem wlewając powoli wrzątek. Do masy dodać resztę cukru i cukier waniliowy. Na koniec do masy z żółtek dodawać na przemian ubite białka z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopta ok.35 min. W tym czasie przygotuj krem; śmietanę kremówkę utrzyj przez 3 min. mikserem po tym czasie wsypuj śmietan fix nie przerywając ucierania, dalej ubij do uzyskania gęstej konsystencji. Na ostudzony biszkopt wyłóż masę śmietanową i ułóż na niej odsączone połówki brzoskwiń. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu i tężejącą zalej brzoskwinie.