gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Babka czekoladowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Lubimy babki kle tak naprawdę pierwszy raz piekłam taką kakaową. Jest ładnie wilgotna i można taką upiec na śniadanie wielkanocne.

Babka czekoladowa

Składniki:

Babka czekoladowa

 

  • margaryna 25 dkg
  • jajka 5 szt
  • cukier 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 szt
  • cukier brązowy 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jogurt naturalny 1/2 szklanki
  • śmietana 12% 1/2 szklanki
  • kakao 2 łyżki
  • rodzynki 1 garść
  • migdały siekane 2-3 łyżki

 

 

  • wiórki kokosowe
  • orzeszki arachidowe siekane

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa
Najpierw przygotować wszystkie potrzebne składniki. 

Rozpuścić masło wysmarować foremkę na babkę i wysypać bułką tartą.

Do miski wkładamy miękką margarynę lub masło ucieramy mikserem wbijamy pojedynczo jajko na przemian z cukrami cały czas miksujemy na gładką masę.

Do dobrze utartej masy wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy, ale już ręcznie bez użycia miksera.

Do powstałej masy wlewamy śmietanę jogurt dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy.

Powstałą masę przekładamy do foremki górę lekko wygładzamy.

Piekarnik rozgrzewamy 175 st i pieczemy babkę około 60 minut.

Zimną babkę polewamy polewą czekoladową i posypujemy dowolnie.

POLECAM!!!

Tagi:

ciasto babka