SUPERPRZEPIS

Budyniowe ciasto z truskawkami

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Budyniowe ciasto z truskawkami Więcej zdjęć (10)

Pyszne ciasto budyniowe z truskawkami to idealny letni deser dla całej rodziny. Polecam do kawy i herbaty ;)

Składniki:

Budyniowe ciasto z truskawkami

 

  • 300 g mąki pszennej typ 480
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g masła

 

  • 2 opakowania budyniu waniliowego słodzonego
  • 750 ml mleka

 

  • 400 g świeżych truskawek
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Budyniowe ciasto z truskawkami
Na stolnice przesypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy, mieszamy.

Dodajemy zimne masło i siekamy. Następnie dodajemy jajka, zagniatamy ciasto.

3/4 ciasta przekładamy do tortownicy wykładając nim dno i podnosząc delikatnie brzegi.

Pozostałe ciasto wkładamy do zamrażarki 500 ml mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy na gotującego mleko i gotujemy gęsty budyń.

Na ciasto wykładamy jeszcze ciepły budyń, na nim układamy truskawki, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.

Ciasto pieczemy przez 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Budyniowe ciasto z truskawkami
Mąkę oraz cukier puder proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesypujemy na stolnicę
Budyniowe ciasto z truskawkami
Do wymieszanych składników wkrawamy masło
Budyniowe ciasto z truskawkami
masło wraz z suchymi składnikami siekamy
Budyniowe ciasto z truskawkami
dodajemy następnie jajka i zagniatamy ciasto
Budyniowe ciasto z truskawkami
ciastek wykładamy tortownice i podnosimy brzegi
Budyniowe ciasto z truskawkami
gotujemy budyń który przekładamy na ciasto
Budyniowe ciasto z truskawkami
następnie układamy w budyniu truskawki
Budyniowe ciasto z truskawkami
na ciasto ścieramy pozostałe ciasto
Budyniowe ciasto z truskawkami
ciasto pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach

Tagi:

jajko jajka