zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto budyniowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Szybkie ciasto budyniowe w sam raz do kawy.

Ciasto budyniowe

Składniki:

Ciasto budyniowe

 

  • Na biszkopt:

 

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:

 

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/3 l mleka
  • 1/2 kostki masła lub Kasi
  • 2 łyżki cukru
  • Polewa

 

  • 10 dkg (1/2 szkl.cukru)
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • DO CIASTA 1 DŻEM WIŚNIOWY LUB TRUSKAWKOWY

 

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe
BISZKOPT

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Chwilę miksujemy i dodajemy żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sito) i lekko łączymy składniki. Pieczemy ok.35 minut w temp. 180 stopni.

MASA

W 1/3 litra mleka gotujemy budynie z dodatkiem cukru. Studzimy. Ucieramy masło i po jednej łyżce dodajemy budyń i cały czas miksujemy, aby masło połączyło się z budyniem na jednolitą masę.

POLEWA

Składniki rozpuszczamy na małym ogniu, chwilkę gotujemy.

UPIECZONY I WYSTUDZONY BISZKOPT PRZEKRAWAMY NA TRZY CZĘŚCI. BISZKOPT MOŻEMY NASĄCZYĆ, ABY NIE BYŁ ZA SUCHY. PIERWSZY SMARUJEMY DŻEMEM, NA TO SMARUJEMY 1/2 MASY. PRZYKRYWAMY DRUGIM PLACKIEM I ZNÓW DAJEMY MASĘ. PRZYKRYWAMY OSTATNIM PLACKIEM I POLEWAMY SCHŁODZONĄ POLEWĄ. MOŻNA UDEKOROWAĆ KOLOROWĄ POSYPKĄ.