madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Ciasto budyniowe z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne połączenie budyniu z żurawiną

Ciasto budyniowe z żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto budyniowe z żurawiną

 

  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3/4 kostki masła
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 4 dag płatków migdałowych
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe z żurawiną
Białka ubijamy na puszystą pianę dosypując powoli cukier a na końcu żółtka, potem wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy na małą blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia. Na mleku gotujemy budynie i studzimy. Masło ucieramy na puszysty krem z dodatkiem cukru pudru oraz dodajemy powoli wystudzony budyń. Masę przekładamy na biszkopt. Na suchej i rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów mieszamy z żurawiną i posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto budyniowe z żurawiną
Masło ucieramy z cukrem i wystudzonym budyniem
Ciasto budyniowe z żurawiną
Gotową masę układamy na ciemnym biszkopcie
Ciasto budyniowe z żurawiną
Na patelni prażymy płatki migdałów i mieszamy z żurawiną