gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto "Cappuccino"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto "Cappuccino" świetnie pasuje do popołudniowej kawki. Jest łatwe w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne.

Ciasto "Cappuccino" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto "Cappuccino"

 

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 3,5 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoiczek dżemu śliwkowego
  • MASA CAPPUCCINO:
  • 500 ml mleka
  • 100 gram cappuccino czekoladowego
  • 2 opakowania "Śnieżki"
  • 1 śmietan fix
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • kawałek czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Ciasto "Cappuccino"
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier oraz żółtka i dalej ubijamy na puszystą pianę. Następnie wsypujemy mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy, po czym ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (mniejszej). Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Następnie dżemem śliwkowym smarujemy jeden biszkopt i przykrywamy drugim. MASA CAPPUCCINO: 400 ml mleka zagotowujemy, a w 100 ml rozpuszczamy cappuccino, po czym wlewamy je do gotującego się mleka i doprowadzamy do wrzenia. Mocno chłodzimy w lodówce (jak przestygnie). Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody. Do zimnego mlecznego cappuccino wsypujemy Śnieżki, śmietan fix oraz cukier puder i wszystko razem miksujemy na gęstą masę, po czym miksując dalej wlewamy żelatynę. Gotową masę wykładamy na wierzch biszkoptu. Na koniec ciasto posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą.
Ciasto "Cappuccino"
Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier oraz żółtka i dalej ubijamy na puszystą pianę.
Ciasto "Cappuccino"
Ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto "Cappuccino"
Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Następnie dżemem śliwkowym smarujemy jeden biszkopt i przykrywamy drugim.
Ciasto "Cappuccino"
Do zimnego mlecznego cappuccino wsypujemy Śnieżki, śmietan fix oraz cukier puder i wszystko razem miksujemy na gęstą masę, po czym miksując dalej wlewamy żelatynę.