OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Ciasto cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na to ciasto pokazała mi kiedyś babcia, postanowiłam je troszkę zmodyfikować. i oto co z tego wyszło.

Ciasto cappuccino Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto cappuccino

 

  • BISZKOPT
  • Składniki:
  • 8 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 3łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • WKŁAD KOKOSOWY
  • Składniki
  • 20dag kokosu
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru zwykłego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 1 budyń toffi lub czekoladowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki kawy cappuccino w proszku o smaku czekoladowym lub orzechowym

 

  • wykończenie:
  • kokos lub tabliczka gorzkiej czekolady lub kakao

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cappuccino
BISZKOPT Białka ubić na sztywno. Następnie dodać cukier i żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypać do powstałej masy, lekko mieszając, tak by ciasto nie opadło. Dodać kakao. Wymieszać. Wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić biszkopt na pół ( ja stosuję zwykłą nitkę krawiecką do tej czynności:) nożem nakrawam delikatnie rogi , a następnie 'przecinam' biszkopt nitką ciągnąć ją raz z jednej raz z drugiej strony) WKŁAD KOKOSOWY Białka ubić z cukrem, do powstałej gładkiej masy dodać kokos, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec na złoty kolor w temperaturze 180*C przez 30min. MASA Zmiksować mleko, cukier, mąkę, budyń, cukier waniliowy i żółtka. Z powstałej masy ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń, cappuccino i ucierać do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Złożyć placek: biszkopt- masa- wkład kokosowy- masa- biszkopt- posmarować masą cienko wierzch i boki , posypać kokosem (ewentualnie startą na grubych oczkach gorzką czekoladą lub kakao)
Ciasto cappuccino
w pełnej okazałości, teraz tylko pozostało pokroić