Sposób przygotowania:
Ciasto cappuccino wg Beaty
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż cukier prawie całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Mąki przesiewamy dwukrotnie. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aby składniki dobrze się połączyły. Masę wylewamy do blachy wyłożonej pergaminem. Biszkopt pieczemy ok 35 min w 160 st C. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i 2-3 razy rzucamy na podłogę z niewielkiej wysokości (Biszkopt ułoży się i wyrówna). Wstawiamy biszkopt z powrotem do ciepłego piekarnika i zostawiamy uchylone drzwiczki, pozwalamy mu spokojnie wystygnąć. Wystudzone ciasto ostrożnie przekrawamy na pół. Krem: Miękki masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy serki waniliowe oraz mleko w proszku. Miksujemy tak długo aż składniki dobrze się połączą i powstanie krem. Masę dzielimy na 3 części ( 1 część ma być mniejsza - do posmarowania wierzchu ciasta) Odsypujemy ok 1/3 szklanki cappuccino. Pozostałą kawę rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy. Jedną część biszkoptu nasączamy kawą i wykładamy na nią część kremu. Okrągłe biszkopty nasączamy w kawie (na dwa zanurzenia) i układamy w rzędach na cieście jeden obok drugiego. Na biszkopty kładziemy drugą część kremu i przykrywamy drugim biszkoptem nasączonym kawom. Wierzch ciasta smarujemy kremem i posypujemy suchym cappuccino. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)