paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Ciasto cappuccino wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Genialne, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto nasączone cappuccino czekoladowym i przełożone pysznym kremem

Ciasto cappuccino wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto cappuccino wg Beaty

 

 

  • Krem:
  • 45 dag masła ( u mnie 1 kostka 200 g masła 82% i 250 g masła roślinnego)
  • 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150g)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka w proszku (granulowane)
  • 3/4 szklanki cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • 1 op cappuccino czekoladowego
  • 1 op okrągłych biszkoptów (ok 200 g)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cappuccino wg Beaty
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż cukier prawie całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Mąki przesiewamy dwukrotnie. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aby składniki dobrze się połączyły. Masę wylewamy do blachy wyłożonej pergaminem. Biszkopt pieczemy ok 35 min w 160 st C. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i 2-3 razy rzucamy na podłogę z niewielkiej wysokości (Biszkopt ułoży się i wyrówna). Wstawiamy biszkopt z powrotem do ciepłego piekarnika i zostawiamy uchylone drzwiczki, pozwalamy mu spokojnie wystygnąć. Wystudzone ciasto ostrożnie przekrawamy na pół. Krem: Miękki masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy serki waniliowe oraz mleko w proszku. Miksujemy tak długo aż składniki dobrze się połączą i powstanie krem. Masę dzielimy na 3 części ( 1 część ma być mniejsza - do posmarowania wierzchu ciasta) Odsypujemy ok 1/3 szklanki cappuccino. Pozostałą kawę rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy. Jedną część biszkoptu nasączamy kawą i wykładamy na nią część kremu. Okrągłe biszkopty nasączamy w kawie (na dwa zanurzenia) i układamy w rzędach na cieście jeden obok drugiego. Na biszkopty kładziemy drugą część kremu i przykrywamy drugim biszkoptem nasączonym kawom. Wierzch ciasta smarujemy kremem i posypujemy suchym cappuccino. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)
Ciasto cappuccino wg Beaty
ucieramy masło, dodajemy cukier i serki oraz mleko w proszku
Ciasto cappuccino wg Beaty
upieczony biszkopt przecinamy na pół i nasączamy kawą
Ciasto cappuccino wg Beaty
na biszkopt wykładamy krem, i układamy nasączone biszkopty
Ciasto cappuccino wg Beaty
na biszkopty nakładamy krem, przykrywamy biszkoptem i smarujemy wierzch