bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ciasto cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bardzo smaczne ciasto z mlecznym kremem, ma lekką konsystencję, polecam na deser do popołudniowej kawy.

Ciasto cappuccino

Składniki:

Ciasto cappuccino

 

  • Biszkopt:

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:

 

 

  • 1 szklanka cukru pudru

 

  • 2 serki homogenizowane waniliowe po 200 gram

 

  • 2 szklanki mlek w proszku

 

  • Poncz kawowy:

 

  • 4 łyżki kawy cappuccino śmietankowej

 

  • 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej

 

  • 2 szklanki gorącej wody

 

  • 1 łyżka cukru

 

  • Dodatkowo:

 

  • op.biszkoptów okrągłych

 

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto cappuccino
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier a następnie dodać po żółtku i ucieraj dalej. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Przełóż do dużej blaszki (35x40cm.) i piecz ok.30-40 min. Po ostygnięciu biszkopt przekrój na pół.

Obydwie kawy rozpuść w wodzie, dodaj cukier i odstaw do ostudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, ucierając dodawaj po łyżce serka waniliowego. Po trochu dosypuj mleko w proszku, całość utrzyj na gładką masę. Podziel na dwie części.

Na pierwszy biszkopt wyłóż połowę kremu, na to poukładaj biszkopty maczane w kawie. Przykryj drugim biszkoptem, wyłóż pozostały krem i poukładaj biszkopty maczane w kawie. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Polej ciasto polewą.