czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto Cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne, bardzo sycące ciasto. Kawa wspaniale pasuje z kakaowym biszkoptem oraz warstwą kokosową. Ciasto jest idealne na rodzinne uroczystości...

Ciasto Cappuccino Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto Cappuccino

 

 

  • Placek kokosowy:
  • 200g wiórków kokosowych,
  • 5 białek,
  • 200g cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Cappuccino
1. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier puder. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, dodawać do białek na przemian mąkę i żółtka. Na koniec dodać kakao, krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół.2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić. 3. W 125ml mleka utrzeć zółtka z cukrem oraz mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną masę. Stale mieszając, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć do białości. Ucierając, dodawać po łyżce masy budyniowej. Kawę rozpuścić w ciepłej śmietanie. Przestudzić i dodać do kremu. Dokładnie wymieszać. Łyżkę cappuccino zalać 1/2 szklanki wrzątku, dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i przestudzić. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem kokosowym. Rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć resztą kawy.4. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Ciasto Cappuccino
Ugotowac mase budyniową, utrzeć z masłem.