Sposób przygotowania:
Ciasto cappuccino z delicjami i galaretkąPrzygotowanie biszkoptu cappuccino:
Białka ubić na sztywno,utrwalając je cukrem. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie wymieszać masę jajeczną z sypkimi produktami.
Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 30-40 min.
Przygotowanie masy orzechowej:
Zagotować mleko. Wrzącym mlekiem zalać zmielone orzechy z cukrem. Wymieszać i przykryć. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać wystudzoną masę orzechową. Na końcu ewentualnie można do masy dodać powoli 2 łyżki spirytusu ciągle ucierając.
Etap końcowy:
Galaretki rozpuszczamy w 4,5 szkl. gorącej wody. pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Biszkopt cappuccino nasączamy ponczem. Wykładamy masę orzechową .
Na masie układamy delicje (biszkoptem do masy). Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.