Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 315]

Ciasto cappuccino z delicjami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To smaczne i kolorowe ciasto będzie smakowało nie tylko dorosłym ale również dzieciom. Jest wyjątkowe w smaku .

Ciasto cappuccino z delicjami i galaretką

Składniki:

Ciasto cappuccino z delicjami i galaretką

na biszkopt cappuccino:

na masę orzechową:

  • 1 masło
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • ewentualnie 2 łyżki spirytusu (jeśli ciasto tylko dla dorosłych)

dodatkowo:

  • 1 duża paczka delicji o smaku malinowym
  • 3 galaretki malinowe
  • 1/4 szkl. ponczu kawowy do ciasta cappuccino

Sposób przygotowania:

Ciasto cappuccino z delicjami i galaretką

Przygotowanie biszkoptu cappuccino:

Białka ubić na sztywno,utrwalając je cukrem. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie wymieszać masę jajeczną z sypkimi produktami.

Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 30-40 min.

Przygotowanie masy orzechowej:

Zagotować mleko. Wrzącym mlekiem zalać zmielone orzechy z cukrem. Wymieszać i przykryć. Odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać wystudzoną masę orzechową. Na końcu ewentualnie można do masy dodać powoli 2 łyżki spirytusu ciągle ucierając.

Etap końcowy:

Galaretki rozpuszczamy w 4,5 szkl. gorącej wody. pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Biszkopt cappuccino nasączamy ponczem. Wykładamy masę orzechową .

Na masie układamy delicje (biszkoptem do masy). Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.