alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Cappuccino z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto cappuccino.

Cappuccino z bitą śmietaną

Składniki:

Cappuccino z bitą śmietaną

 

 

 

  • maka pszenna 3 łyżki

 

  • żółtka 5 szt

 

  • cukier 0,5 szkl

 

  • cappuccino orzechowe 5 łyżek

 

 

  • Biszkopt kakaowy

 

 

  • cukier 5 łyżek

 

 

 

  • proszek do pieczenia 1łyżeczka

 

  • kremówka 0,5 l

 

  • cukier puder 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Cappuccino z bitą śmietaną
Biszkopt;



Ubić na sztywno pianę z białek dodać cukier ,żółtka i ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodawać powoli do masy cały czas mieszając (nie ubijać). Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.



Krem;



Odlać pół szklanki mleka . Resztę mleka zagotować w pół szklance rozmieszać mąkę dodać do mleka.Żółtka zmiksować z cukrem dodać do mleka i całość zagotować. Do gorącego budyniu wlać rozmieszane w 1/4 szk wody cappuccino oraz rozmieszaną w 1/4 szk ciepłej wody żelatynę. Dokładnie wymieszać i odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia. Margarynę utrzeć ,dodawać małymi porcjami zimną masę i ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Wyłożyć krem na biszkopt.



Bita śmietana:



Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem ,dodać namoczoną i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę,zmiksować. Bitą śmietanę wyłożyć na kremie. Ciasto posypać kawą.