aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Kolorowe cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Lekkie i delikatne ciasto cappuccino polecam na każdą okazję, jest proste w wykonaniu i bardzo delikatne!

Kolorowe cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe cappuccino

 

  • Ciasto:
  • 8 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl kawy cappuccino waniliowego
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek wody
  • 1 szk mąki pszennej
  • 1,5 szkl cukru
  • Masa:
  • 12,5 dag margaryny
  • 0,5 czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kajmaku
  • 3 łyżki alkoholu
  • 3 łyżki mleka
  • Cukier puder do smaku
  • Masa śnieżkowa:
  • 2 śnieżki
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka kiwi

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe cappuccino
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Na końcu dodajemy żółtka zmiksowane z wodą. Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, kawę cappuccino, proszek do pieczenia. Mieszamy i dzielimy na dwie części i pieczemy osobno dwa placki w formach 25/36 w temperaturze 180 stopni do 30 minut każdy. Masa: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w mleku. Studzimy. Dodajemy do margaryny i ucieramy. Pod koniec dajemy kajmak i znów miksujemy. Masa śnieżkowa: Każdą śnieżkę przygotowujemy osobno według przepisu na opakowaniu. Galaretki rozrabiamy w 0,5 szklanki wrzątku każdą osobno. Dodajemy tężejącą galaretkę kiwi do gotowej jednej śnieżki i ubijamy chwilkę. A do drugiej tężejącą galaretkę pomarańczową. Przełożenie: Ciasto- masa śnieżkowa pomarańczowa- ciasto- masa- ciasto- masa śnieżkowa kiwi- ciasto
Kolorowe cappuccino
Masa: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w mleku dodajemy do masy.
Kolorowe cappuccino
Na końcu do masy dodajemy kajmak i mieszamy.
Kolorowe cappuccino
Na ciasto cappuccino wykładamy masę ze śnieżką pomarańczową.
Kolorowe cappuccino
Na pomarańczową śnieżkę dajemy placek i na niego masę.