gosia79z

gosia79z

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

ciasto capuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Polecam wszystkim wielbicielom kawy cappuccino i słodkości.

ciasto capuccino

Składniki:

ciasto capuccino

 

  • Na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml wody

 

 

  • Na krem:
  • 2 szkl mleka w proszku
  • 1 kostka margaryny
  • 2 serki homogenizowane danon
  • 0,25 szkl . cukru pudru

 

  • Na nadzienie
  • 1 szklanka mocnego cappuccino
  • 1 paczka biszkoptów

 

  • Na polewę
  • mleczna polewa
  • lub:
  • 1/3 szkl. granulowanego kakao
  • 1/3 szkl. mleka w proszku
  • 2 łyzki mleka
  • 1,3 kostki margaryny

 

Sposób przygotowania:

ciasto capuccino
Biszkopt, to mój podstawowy przepis na biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, miksować, aż cukier
zupełnie się rozpuści, dodawać po 1 żółtku.Całość miksować kilka minut, dodać wodę, jeszcze chwilę miksować.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 30 minut.Sprawdzić patyczkiem.
Krem: wszystkie składniki połączyć mikserem, margaryna musi mieć temp. pokojową.Miksować na najwolniejszych obrotach kilka minut.Masa jest dość sztywna.
Polewa, wszystkie składniki rozpuścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając.

Biszkopt przekroić na pól, posmarować połową masy, biszkopty maczać w letniej kawie, uwaga! lubią się rozciapać, wiec należy to robić ostrożnie, muszą być miękkie, nasączone kawą, ale nie rozpadające się.
Biszkopty układać jeden przy drugim na masie, wyłożyć drugą część masy, przykryć biszkoptem.Polać polewą.Schłodzić.Smacznego!!!

Tagi:

biszkopt