czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto chałwowe na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasto jest kaloryczne, jednak dość szybkie w przygotowaniu, a do tego po prostu nieziemsko pyszne...

Ciasto chałwowe na zimno Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto chałwowe na zimno

 

 

  • Dodatkowo:
  • 300g herbatników,
  • słoik powideł śliwkowych,
  • 100g czekolady,
  • 100ml śmietanki 36%,
  • 2 łyżeczki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Ciasto chałwowe na zimno
1. W 200ml mleka rozpuścić jajka, mąki i chałwę. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać masę chałwową. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce masy budyniowej. 2. Na dno foremki o wym. 24x27cm wyłożyć warstwę herbatników i posmarowac cienką warstwą powideł śliwkowych. Wyłozyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Ponownie posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł śliwkowych. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce.
Ciasto chałwowe na zimno
Na dnie formy ułożyć warstwę ciastek, posmarowac powidłami
Ciasto chałwowe na zimno
Masło utrzeć na puszysty krem z masą budyniową
Ciasto chałwowe na zimno
na powidła wyłożyć krem, przykryć herbatnikami