czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto chałwowe

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Dla lubiących bardzo słodkie desery mamy ciasto chałwowe

Ciasto chałwowe

Składniki:

Ciasto chałwowe

 

  • CIASTO:
  • 6 jajek,
  • szkl. cukru,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka mąki,
  • 3 budynie czekoladowe.

 

  • KREM:
  • 2 budynie waniliowe lub karmelowe,
  • 3 szkl. mleka,
  • kost. margaryny,
  • 30 dag chałwy waniliowej.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto chałwowe
To było pierwsze ciasto upieczone przeze mnie.



1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i budynie. Piec 35-40 min w 180st.2. Budynie ugotować na mleku, przestudzić. Margarynę utrzeć, dodawać na przemian budyń i pokruszoną chałwę. 2/3 kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na wierzchu. Posypać startą czekoladą.