czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto chałwowe - II wersja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasto jest bardzo wilgotne, a masa przepyszna - słodko-kwaśna. Zrobiłam je na urodzinki synka, goście bardzo je sobie chwalili.

Ciasto chałwowe - II wersja

Składniki:

Ciasto chałwowe - II wersja

 

 

  • Poncz:
  • 1/2 szklanki wrzątku,
  • łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • łyżka kakao,
  • łyżka cukru pudru.

 

  • Masa chałwowa:
  • 300g chałwy,
  • 400g jogurtu naturalnego greckiego,
  • 250g serka mascarpone,
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • czubate łyżeczki żelatyny,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki śmietany 18%.

Sposób przygotowania:

Ciasto chałwowe - II wersja
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać olej oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mleko. Na sam koniec dodać ocet. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i w razie potrzeby ściąć wybrzuszenie tak, by biszkopt był idealnie równy.

2. We wrzątku rozpuścić kawę, kakao i cukier. Lekko przestudzić. Ponczem nasączyć ciasto.

3. Śmietankę zmiksować na sztywno. Dodać serek masccarpone, jogurt, miód, cukier oraz pokruszoną chałwę. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Miksując, powoli wlewać żelatynę do masy chałwowej. Gtową masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować. Schłodzić. Czekolady stopić wraz ze śmietaną na parze. Przestudzić i zrobić na cieście esy-floresy. Ciasto wstawić do lodówki.