Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 512]

Ciasto pychotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto kruche posmarowane powidłem upieczone z bezą orzechową przełożone kremem budyniowym z dodatkiem spirytusu.

Ciasto pychotka

Składniki:

Ciasto pychotka

na ciasto i bezą :

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 20 dag masła
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • o,5 łyżeczki amoniaku
  • beza :
  • 6 białek
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl .posiekanych orzechów włoskich
  • 1 słoik powideł śliwkowych

na masę :

Sposób przygotowania:

Ciasto pychotka

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Dodać posiekane masło, żółtka, cukier waniliowy i śmietanę. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Ciastem wylepić 2 jednakowe prostokątne tradycyjnej wielkości blaszki, wyłożone papierem do pieczenia ciast. Na 2 blaszkach ciasta rozsmarować po równo powideł śliwkowych.

Beza:
Ubić białka na sztywną pianę.Ciągle ubijając mikserem dodawać małymi porcjami cukier puder. Na końcu wymieszać z mąką ziemniaczaną. Podzielić pianę na 2 części. Rozsmarować na cieście z powidłem. Na rozłożonej pianie rozsypać równo orzechy (na każdym cieście po 1/2 szkl. orzechów ). Włożyć blaszki z ciastem do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i piec przez ok. 40-45 min. Wyciągamy ciasto po upieczeniu i studzimy.

Przygotowanie masy :

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą szkl. zimnego mleka zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas ucierając mikserem. Na końcu dajemy po trochę spirytusu ciągle ucierając masę.

Etap końcowy:

Placki przekładamy masą budyniową (orzechową bezą do góry). Wkładamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.