Sposób przygotowania:
Ciasto pychotkaPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Dodać posiekane masło, żółtka, cukier waniliowy i śmietanę. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Ciastem wylepić 2 jednakowe prostokątne tradycyjnej wielkości blaszki, wyłożone papierem do pieczenia ciast. Na 2 blaszkach ciasta rozsmarować po równo powideł śliwkowych.
Beza:
Ubić białka na sztywną pianę.Ciągle ubijając mikserem dodawać małymi porcjami cukier puder. Na końcu wymieszać z mąką ziemniaczaną. Podzielić pianę na 2 części. Rozsmarować na cieście z powidłem. Na rozłożonej pianie rozsypać równo orzechy (na każdym cieście po 1/2 szkl. orzechów ). Włożyć blaszki z ciastem do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i piec przez ok. 40-45 min. Wyciągamy ciasto po upieczeniu i studzimy.
Przygotowanie masy :
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą szkl. zimnego mleka zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas ucierając mikserem. Na końcu dajemy po trochę spirytusu ciągle ucierając masę.
Etap końcowy:
Placki przekładamy masą budyniową (orzechową bezą do góry). Wkładamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.