Ciasto ciemne z kwaśnym mlekiem i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajko utrzeć z cukrem. Pozostałe suche składniki wymieszać. Dodać kwaśne mleko, olej roślinny i dżem. Wszystko dokładnie ubić.

Ciasto ciemne z kwaśnym mlekiem i dżemem

Składniki:

Ciasto ciemne z kwaśnym mlekiem i dżemem

 

  • 1 jajko,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 ½ szklanki cukru,
  • 1-2 łyżki kakao,
  • 2 szklanki kwaśnego mleka,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • ½ szklanki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki dowolnego dżemu (najlepiej o kwaśnym smaku).

Sposób przygotowania:

Ciasto ciemne z kwaśnym mlekiem i dżemem
Jajko utrzeć z cukrem. Pozostałe suche składniki wymieszać. Dodać kwaśne mleko, olej roślinny i dżem. Wszystko dokładnie ubić.

Dużą tortownicę lub inną formę do ciasta wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można przełożyć dowolnym kremem lub dżemem i polać polewą.

Tagi:

jajko jajka