Ciasto cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym jajku, utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pie

Ciasto cynamonowe

Składniki:

Ciasto cynamonowe

 

  • 4 jajka,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2-3 szklanki mąki,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 ½ łyżki mielonego cynamonu,
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 25 dag bakalii (posiekane migdały i rodzynki).

Sposób przygotowania:

Ciasto cynamonowe
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym jajku, utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, wsypać do ciasta, wymieszać.

Rodzynki sparzyć, osuszyć, obtoczyć w mące. Migdały posiekać. Bakalie dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.

Wąską formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 160-180°C

Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu można polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.