alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ciasto cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Orzeźwiające a zarazem pyszne ciasto. Kilka warstw sprawia że wygląda bardzo efektownie i skusi nie jednego łasucha.

Ciasto cytrynowe

Składniki:

Ciasto cytrynowe

 

  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku
  • Masa budyniowo - cytrynowa
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szkl wody
  • 130 ml soku z cytryny
  • 1 szkl cukru
  • 120 g masła
  • Pianka
  • 0,5 l kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl wody
  • Lukier
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder
  • Dodatkowo
  • 1 galaretka cytrynowa
  • herbatniki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*36 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Masa budyniowo cytrynowa: W szklance wody rozmieszać budynie. Resztę wody, sok z cytryny i cukier zagotować. Wlać rozmieszane budynie i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Pianka: Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno miksując wlać tężejącą galaretkę. Galaretkę cytrynową przygotować wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Do momentu uzyskania średnio lejącego lukru. Warstwy ciasta: biszkopt masa budyniowo cytrynowa galaretka cytrynowa pianka z śmietany i galaretki herbatniki lukier cytrynowy