asia77

asia77

Kucharz
[Przepisów: 15]

Ciasto cytrynowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne ciasto cytrynowe doskonałe na wiosenne przyjęcie

Ciasto cytrynowe

Składniki:

Ciasto cytrynowe

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

  • Masa budyniowa:
  • 3 budynie śmietankowe
  • sok z 3 cytryn
  • woda 3 szklanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 masło
  • 2 żółtka

 

  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • herbatniki 3 opakowania
  • 1 galaretka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe
Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkoptMasa budyniowa: Ugotować 3 budynie śmietankowe w wodzie z cukrem i sokiem z 3 cytryn budyń przestudzić i zmiksować z masłem i żółtkami Masę budyniową wylać na biszkopt Śmietanę 30% ubić dodać cukier żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach gorącej wody ostudzić i wlać chłodna do bitej śmietany Ubitą śmietanę wylać na budyń na wierzch ułożyć herbatniki namoczone w galaretce cytrynowej