Tomeczek83

Tomeczek83

Kucharz
[Przepisów: 8]

Ciasto cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste i smaczne ciasto. Większej ilości soku z cytryny sprawi, że ciasto będzie bardziej kwaskowe.

Ciasto cytrynowe

Składniki:

Ciasto cytrynowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe
Masło ukręcić na pulchną masę. Dodawać stopniowo cukier, jajka, skórkę cytrynową i sok cytrynowy. Wymieszać mąkę, zagęstnik i proszek do pieczenia, przesiać przesiać przez sito, dodać mleko. Zagnieść gładkie ciasto, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni (termoobieg 180 stopni). Ciasto wyjąć i odstawić aby ostygło. Wymieszać sok cytrynowy, sok pomarańczowy i przesiany cukier puder. Drewnianym patyczkiem podziurkować ciasto, posmarować polewą. Można przybrać kolorową posypką.

Tagi:

jajko jajka