Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowe Danuty
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać na pulchną masę. Połączyć mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej przez sitko.
Ubić białka na sztywną pianę i przełożyć do ciasta. Wlać sok z jednej cytryny i wsypać skórę startą z cytryn, dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Piec w gorącym piekarniku 40 minut.
Ubić białka na sztywną pianę i przełożyć do ciasta. Wlać sok z jednej cytryny i wsypać skórę startą z cytryn, dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Piec w gorącym piekarniku 40 minut.