Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ciasto cytrynowe Danuty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Ciasto cytrynowe Danuty

Składniki:

Ciasto cytrynowe Danuty

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe Danuty
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać na pulchną masę. Połączyć mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej przez sitko.
Ubić białka na sztywną pianę i przełożyć do ciasta. Wlać sok z jednej cytryny i wsypać skórę startą z cytryn, dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Piec w gorącym piekarniku 40 minut.

Tagi:

jajko jajka mak