Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Ciasto cytrynowe z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pachnące cytryną ciasto z dodatkiem borówek, których teraz jest pod dostatkiem

Ciasto cytrynowe z borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto cytrynowe z borówkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe z borówkami
borówki opłukałam i dobrze osączyłam. Blaszkę o wymiarach 23x35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Cytryny sparzyłam i osuszyłam. Tłuszcz roztopiłam, przestudziłam. Mąki przesiałam do miski dodając sól i proszek do pieczenia. Otarłam skórkę i wymieszałam z sypkimi składnikami. W drugiej misce ubiłam jajka z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodawałam partiami mąkę a następnie wlewałam cienkim strumieniem tłuszcz. Na końcu dolałam sok z cytryny, wymieszałam i wylałam ciasto na blachę. Na wierzchu rozsypałam borówki. Piekłam 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Gdy ciasto przestygło polałam je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
Ciasto cytrynowe z borówkami
mąki zmieszałam i przesiałam - starłam skórkę z cytryn i dodałam do mąki
Ciasto cytrynowe z borówkami
jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą pianę
Ciasto cytrynowe z borówkami
ciasto wylałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Ciasto cytrynowe z borówkami
po upieczeniu gdy lekko przestygło polałam je lukrem cytrynowym