Ciasto cytrynowe z kefirem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec ciasto wymieszać

Ciasto cytrynowe z kefirem

Składniki:

Ciasto cytrynowe z kefirem

 

  • Ciasto:
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • 500 ml kefiru,
  • 30 dag wiórek kokosowych,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %,
  • 6 łyżek cukru.

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe z kefirem
Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec ciasto wymieszać z ubitymi na pianę białkami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C

Masa: wiórki kokosowe zalać kefirem, odstawić do lodówki na 30-60 minut. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, odstawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Tężejącą galaretkę połączyć z wiórkami kokosowymi i ubitą kremówką. Masę wymieszać, wylać na ostudzony biszkopt.

Blachę z ciastem wstawić do lodówki, najlepiej na 10-12 godzin.