akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto cytrynowe z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyraziste, orzeżwiające i mocno cytrynowe w smaku ciasto ucierane. Proste i nadzwyczajnie dobre. Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Serdecznie polecam wypróbować w upalne dni :)

Ciasto cytrynowe z lukrem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto cytrynowe z lukrem

 

  • 150g. miękkiego masła
  • 200g. cukru
  • 3 jajka + 1 żółtko
  • 4 cytryny (sok + troszkę skórki)
  • 300g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • Lukier:
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe z lukrem
1. Masło utrzeć z cukrem i jajkami do puszystości. Dodać skórkę, sok, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek, sodę i wymieszać do połączenia się składników. Przelać do tortownicy o średnicy 20cm. Piec w 180st.C około 50-60 minut. Wyjąć i ostudzić. 2. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Ostudzone ciasto polać lukrem i udekorować plastrami cytryny. Smacznego!
Ciasto cytrynowe z lukrem
Upieczone, ostudzone i udekorowane lukrem i cytryną ciasto cytrynowe.

Tagi:

jajko jajka