alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciasto makowe z lukrem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto makowe z lukrem cytrynowym

Ciasto makowe z lukrem cytrynowym

Składniki:

Ciasto makowe z lukrem cytrynowym

 

 

  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z lukrem cytrynowym
Jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne, zetrzeć. Mak zalać wodą, odczekać aż napęcznieje, zmielić dwukrotnie. Wymieszać z cukrem i olejem. Stale mieszając, wlewać jajka. Nie przerywając mieszania, wymieszać z jabłkami. Wlać masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C przez 60 minut. Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, posmarować ciasto. Pozostawić do zastygnięcia.