Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowo- migdałowe
Na początku miękkie masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera. Jak masa zrobi się puszysta, to wbijamy po jednym
jajku nie przerywając miksowania. Dodajemy skórkę startą z czterech cytryn i wyciśnięty sok. Mieszamy i dodajemy mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę
soli. Mieszamy łyżką i przekładamy do tortownicy posmarowanej wcześniej masłem i wysypanej
mielonymi migdałami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez godzinę.
W tym czasie robimy polewę. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy ze sobą oba skałdniki, dodajemy cukier puder i podgrzewamy. Cieplą
polewą pokrywamy upieczone ciasto. Po ostudzeniu dekorujemy płatkami migdałowymi według uznania.
jajku nie przerywając miksowania. Dodajemy skórkę startą z czterech cytryn i wyciśnięty sok. Mieszamy i dodajemy mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę
soli. Mieszamy łyżką i przekładamy do tortownicy posmarowanej wcześniej masłem i wysypanej
mielonymi migdałami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez godzinę.
W tym czasie robimy polewę. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy ze sobą oba skałdniki, dodajemy cukier puder i podgrzewamy. Cieplą
polewą pokrywamy upieczone ciasto. Po ostudzeniu dekorujemy płatkami migdałowymi według uznania.