Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ciasto cytrynowo- migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto migdałowe pachnące cytryną

Ciasto cytrynowo- migdałowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto cytrynowo- migdałowe

 

  • 125g masła
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 4 cytryny
  • 150g mąki
  • 150g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • polewa:
  • cytryna
  • 4 łyżki cukru pudru
  • płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowo- migdałowe
Na początku miękkie masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera. Jak masa zrobi się puszysta, to wbijamy po jednym
jajku nie przerywając miksowania. Dodajemy skórkę startą z czterech cytryn i wyciśnięty sok. Mieszamy i dodajemy mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę
soli. Mieszamy łyżką i przekładamy do tortownicy posmarowanej wcześniej masłem i wysypanej
mielonymi migdałami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez godzinę.
W tym czasie robimy polewę. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy ze sobą oba skałdniki, dodajemy cukier puder i podgrzewamy. Cieplą
polewą pokrywamy upieczone ciasto. Po ostudzeniu dekorujemy płatkami migdałowymi według uznania.
Ciasto cytrynowo- migdałowe
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Masło powinno być bardzo miękkie
Ciasto cytrynowo- migdałowe
Ciasto dekorujemy płatkami migdałowymi według uznania

Tagi:

jajko jajka